Dunpleisters
Wil jij voor je nieuwbouwwoning van de super gladde wanden die je in elke moderne woning terugziet, dan zijn dunpleisters de allerbeste manier om dat voor elkaar te krijgen. Vergeet de troep en het langdurig geklieder van traditioneel stucwerk, vergeet stucbehang dat er toch nog altijd uit blijft zien als behang; dunpleister is niet voor niets de meest gekozen wandafwerking in de nieuwbouw. Laat jij ook dunpleister spuiten in je gloednieuwe huis voor die ultra strakke look?
Wat is dunpleister eigenlijk?
Dunpleister is een pleisterwerk dat wordt aangebracht in een of meerdere dunne lagen met een totale laagdikte van 0 tot 2 millimeter. Hierdoor is het uitermate geschikt voor nieuwbouwwoningen. Het product is direct klaar om op de muur te spuiten en hoeft niet te worden aangelengd met water. Doordat er veel hecht- en bindmiddelen in zitten hecht het altijd goed op een behangklare nieuwbouw wand. Deze wanden zijn namelijk nog schoon en vrij van stof, vet of andere verontreiniging als lijmresten. Een voorstrijkmiddel aanbrengen is daarom ook niet nodig, een groot voordeel qua tijd ten opzichte van traditioneel stucwerk. En dat zie uiteindelijk ook terug in de rekening, want dunpleister aanbrengen is een stuk goedkoper dan andere alternatieve wandafwerkingen.
Dunpleister nieuwbouw
Omdat de wanden van de meeste nieuwbouwwoningen behangklaar opgeleverd worden is dunpleister aanbrengen dus heel geschikt voor nieuwbouw. Naast het eerder al genoemde ontbreken van stof en verontreiniging zijn deze muren namelijk al behoorlijk vlak en zitten er meestal niet veel oneffenheden aan. Maar tegelijkertijd zijn ze zeker ook nog niet klaar om er een likje verf op te doen. Met dunpleister worden de laatste onregelmatigheden in een razendsnel tempo uitgevlakt zonder geklieder en geknoei. Nadat de gespoten dunpleister is glad getrokken met een spackmes of pleisterspaan zijn de muren al een stuk gladder dan dat de behangklare muren bij start waren. Het is daarbij wel belangrijk dat de stukadoor in de nieuwbouw kiest voor hoogwaardige pleister, zoals Knauf dunpleister of een ander kwalitatief merk. Hiermee wordt er doorgaans een beter eindresultaat behaalt in vergelijking met veel andere dunpleisters in de nieuwbouw.
Waarom jij dunpleister in je nieuwbouwwoning wilt?
Simpel, het veel dikkere en het meer bewerkelijke traditionele stucwerk is in de nieuwbouw eigenlijk overbodig omdat al dat gips helemaal niet nodig is om zo’n vrij vlakke muur spekglad te maken. Met dunpleister op je nieuwbouw wanden kies je voor het heden en de toekomst terwijl je met traditioneel stucwerk voor het verleden kiest. Op zich niks mis mee maar je kiest voor hetzelfde eindresultaat maar dan met een hoger prijskaartje. Daarnaast is dunpleister een duurzamer product maar bovenal is de doorlooptijd een stuk korter. Waar een traditionele stukadoor rustig 1 á 2 weken over een nieuwbouwwoning stucen doet is de dunpleister stukadoor in 2 dagen klaar. En waar je bij traditioneel stucwerk nog rustig 2 weken droogtijd kunt aanhouden kan er met dunpleister de volgende dag al geschilderd worden. I rest my case!
Heeft dunpleister spuiten nog meer voordelen?
Dunpleister heeft diverse pluspunten en voordelen ten opzichte van andere wandafwerkingen in de nieuwbouw. Verreweg de belangrijkste keuze om voor dunpleister te kiezen is dat je daar doodeenvoudig een veel strakker resultaat mee krijgt in vergelijking met elk ander type ‘gladde’ wandafwerking zoals traditioneel stucwerk of renovlies. Alles is aan trends onderhevig, en op dit moment zie je in vrijwel elke moderne woning strakke, gladde wanden. Een structuur pleister als spachtelputz of spackspuitwerk kan echt niet meer. Vanwege het gemak en de snelheid waarmee deze gladde look bewerkstelligd wordt verwacht men ook niet dat deze trend snel weer zal inzakken. Daarmee geeft dunpleister dus een tijdloze look aan je nieuwbouwwoning waarmee je vele jaren vooruit kunt.
Dunpleister spuiten is goedkoop
In navolging van de afgelopen, en waarschijnlijk ook de aankomende, jaren van inflatie houdt iedereen van een financiële meevaller, toch? Vooral wanneer je bezig bent met het laten bouwen van een nieuwe woning is elk voordeeltje mooi meegenomen. Er moet immers nog een vloer en een keuken in en zitten doe je ook liever op een knappe bank in plaats van een plastic tuinstoel. Aangaande de dunpleister kosten is dunpleister aanbrengen een optie waar je echt blij van wordt. Vooral wanneer jij voor je woning echt die ultiem strakke uitstraling wilt is dunpleister misschien wel de beste en meest voordelige variant van alle soorten stucwerk die je kiezen kunt. Dit komt met name door de snelheid van werken die met dunpleister gepaard gaat. Het is altijd binnen een paar dagen gepiept en schilderen kan direct de dag erna. Overigens kun je dat ook lekker aan ons overlaten want Pleisterbaas is ook specialist in het snel en vakkundig fris en wit maken van het gladde dunpleisterwerk.
Dunpleister aanbrengen zorgt voor een sterke muur
In tegenstelling tot wat menig mens denkt is het een misvatting dat een dun laagje pleister juist erg kwetsbaar is. Vaak is het tegenovergestelde juist waar. De ondergrond van de muur bepaalt namelijk de hard- en stootvastheid van de muur. Een dunne pleisterlaag op een keiharde beton wand zorgt ervoor er geen diepe butsen aangebracht kunnen worden. Dat ligt bij het minerale stucwerk maar ook bij vliesbehang toch net iets anders. Oftewel; dunpleister is sterk! Toch is uiteraard niets onverwoestbaar en kan er ook bij dunpleister een beschadiging optreden. Maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld renovlies is dit helemaal niet zo’n groot probleem. Want dunpleister laat zich ook makkelijk weer herstellen. Beschadigd behang laat zich een stuk minder goed onzichtbaar repareren.
Geen hoekbeschermers bij dunpleister spuiten
Met dunpleister verdien je geld
Ja klopt, dit klinkt inderdaad een beetje gek maar toch zit er een kern van waarheid in. Los van het feit dat je sneller je nieuwbouwwoning kan betrekken doordat je een maand minder lang dubbele lasten hebt zit er nog een ander financieel aspect aan de keuze voor dunpleister vast. Een keuze die zich vooral afspeelt tussen de keuze dunpleister of renovlies. We zullen je niet langer in spanning houden. Een woning verkoopt makkelijker en levert meer op met glad stucwerk dan een woning met behang op de muren. Factcheck maar bij je makelaar!
Pleisterbaas en dunpleister!
Ja, wij als Pleisterbaas geven gelijk toe dat wij helemaal achter ons product en onze diensten staan en volledig overtuigd zijn van de kracht van dunpleister. Het product is maakt niet zonder reden deel uit van onze bedrijfsnaam. Hoewel wij denken dat het inmiddels voor zich spreekt dat dunpleister de beste keuze is voor de wanden in jouw nieuwbouwwoning, kon het geen kwaad om nog eens enkele voordelen nog even op een rijtje te zetten.
Dat maakt het makkelijker om straks de juiste keuze betreft de wandafwerking van jouw nieuwbouwwoning te maken. Zonder dat je achteraf spijt hoeft te voelen mocht je eventuele andere gemaakte keuze onverhoopt toch niet zo goed hebben uitgepakt. Mogen wij een kosteloze tip geven? Welk product je ook kiest als wandafwerking, laat het uitvoeren door een échte specialist en vermijdt de werkspot stukadoor of behanger. Daarmee doe je vooral jezelf een plezier.
Wat is het verschil tussen dunpleister en traditioneel stucwerk?
Dunpleister aanbrengen en traditioneel stucwerk zijn beiden een type pleisterwerk. Dunpleisters zijn dus een net als traditioneel stucwerken of zelfs beton ciré’s soorten stucwerk. Toch zitten er tussen beide vormen van glad stucwerk wel enkele significante verschillen.
Dunpleister is minder dik
Het zit al in de naam verstopt natuurlijk; dunpleister. Dit is dan ook meteen een van de grootste verschillen tussen traditioneel stucwerk en dunpleister op productniveau. Laat je je nieuwbouw wanden op traditionele wijze stucen, dan zit er een stuclaag op je wanden die doorgaans tussen de 5 en 10 mm ligt. Bij dunpleister aanbrengen is die laag een stuk dunner. Dunpleister heeft een laagdikte die zich altijd tussen de 0 en 2 mm begeeft. Je kunt je vast voorstellen dat dit product makkelijker verwerkbaar is en daardoor sneller werkt dan traditioneel stucwerk.
Tijd besparen met dunpleister
Mede dankzij de snelheid waarmee een professionele stukadoor van Pleisterbaas de dunpleister aanbrengt en uiteraard de enorm korte droogtijd is het besparen van tijd ook een van pijlers qua populariteit onder de nieuwbouw woningeigenaren. Die tijdsbesparing werkt namelijk als een soort van domino-effect door in alle vervolgwerkzaamheden. Te beginnen met het schilderen of het latex spuiten. Maar net zo goed alle stappen daarna zoals vloer leggen, keuken plaatsen tot aan verhuizen en aansluitend wonen. De uitdrukking ‘tijd is geld’ gaat hier zeker voor op!
Dunpleister is voordeliger
Het laten aanbrengen van dunpleister is een stuk minder arbeidsintensief. Een nieuwbouw stukadoor kan in een dag flink wat vierkante meters dunpleister spuiten. Aangezien de arbeidskosten het leeuwendeel vormen van het totaalbedrag wat je als klant betaald bespaar je aanzienlijk op de prijs ten opzichte van traditioneel stucwerk. Dit is één van de hoofdredenen waardoor dunpleister in zo’n korte tijd populair is geworden in de nieuwbouw.
Hetzelfde strakke effect met dunpleister
De voorgaande voorbeelden geven misschien al iets van waarde mee als er een keuze voor een wandafwerking gemaakt moet worden, toch zijn die allemaal niets waard als het product je niet bekoren kan. Het optische gedeelte is minstens zo belangrijk en misschien nog wel belangrijker. Met die wetenschap is het prettig om te weten dat dunpleister in essentie het superieure product is ten opzichte van alle gladde wandafwerkingen voor behangklare muren in nieuwbouw. We zeggen bewust ‘in essentie’, het is namelijk wel essentieel dat de werkzaamheden op de juiste wijze wordt uitgevoerd. De volgende onderdelen mogen dan ook zeker niet ontbreken. Het aanbrengen van wapeningsgaas op scheur kritieke delen, voldoende lagen dunpleister en het secuur schuren na droging.
Dunpleisters zijn duurzaam
Klopt, maar laten we wel een kleine nuance aanbrengen in de titel. Aan bouwen an sich is namelijk niets duurzaams aan. Daarentegen zijn dunpleisters absoluut duurzaam als je het vergelijkt met traditioneel stucwerk of renovlies. Het product is kant-en-klaar dus komen er geen honderden liters water aan te pas. Het is geconcentreerd waardoor er relatief weinig materiaal verbruikt wordt. Er blijft na het verwerken weinig tot geen restafval over. Ook is dunpleister langdurig her te gebruiken in de zin van het eeuwig kunnen overschilderen. En het is zelfs biologisch afbreekbaar bij een toekomstige verbouwing of een eventuele sloop van het gebouw.
Dunpleister of renovlies?
Na het lezen van alle eerdere alinea’s of eventuele blogs van onze concullega’s ben je inmiddels een semi-professional als het gaat om alle ins en outs van dunpleister. Maar nieuwbouw stucen met dunpleister is natuurlijk niet de enige mogelijkheid waar je uit kunt kiezen als het gaat om de afwerking van je nieuwbouw wanden. Waar het vroeger ging tussen granol of bouwbehang is de vraag die nieuwbouw woningeigenaren zichzelf tegenwoordig steeds vaker stellen, dunpleister of renovlies?
In alle eerlijkheid is er geen goed of kwaad tussen de twee. Het zijn beide super wandafwerkingen die er in grote lijnen hetzelfde uitzien en qua prijsniveau ook nagenoeg elkaars gelijke zijn. Het komt alleen vaak voor dat er voor renovlies gekozen wordt om scheur-technische redenen. Er wordt dan ten onrechte voor waarheid aangenomen dat het vliesbehang een totale woning bij elkaar houdt indien deze zal gaan zetten. Laten we voorop stellen dat elk individu zijn eigen keuzes mag en zelfs moet maken in een vrij land als Nederland. Maar om tussen dunpleister of renovlies de keuze te laten vallen op gronden ‘het voorkomen van scheurvorming’ is ronduit dubieus en misschien zelfs een beetje lachwekkend te noemen.
Zelf dunpleister aanbrengen? Hoe dan?
Via Pleisterbaas vindt je echte bazen; nieuwbouw stukadoors die gespecialiseerd zijn in het superstrak aanbrengen van dunpleister. Zij weten exact wanneer welke handeling uit te voeren tijdens het hele werkproces. Maar ook voor jou is het handig als je enig inzicht hebt in het werkproces. Dan weet je precies wat er staat te gebeuren en hoe jij daar in je planning rekening mee kunt houden. Maar misschien heb je na het lezen van deze stappen zelfs helemaal geen Pleisterbaas meer nodig en kan je dunpleister zelf aanbrengen. In beide gevallen prima, we helpen graag! We hebben de stappen even voor je opgesomd!
Voorbereiding
Voor het aanbrengen van dunpleister zal jouw Pleisterbaas de juiste voorbereidingen treffen. Denk hierbij aan het opvullen van grote onregelmatigheden, afplakwerk, zorgen voor een schone werkruimte en aanbrengen van gaas op scheurgevoelige plekken. Ook zou het plaatsen van een hoekprofiel kunnen voorkomen. Met deze voorbereidingen ben je verzekerd van het beste resultaat.
Aanbrengen van de eerste laag
Na alle voorbereidingen wordt de eerste laag dunpleister aangebracht. Hierbij wordt er wand voor wand en per verdieping gewerkt. De eerste laag moet compleet droog zijn voor de tweede laag aangebracht wordt. Dit voorkomt latere problemen met betrekking op de hechting.
Aanbrengen van de tweede laag
Is alles droog? Dan kan de tweede laag dunpleister op de wanden worden aangebracht. Ondanks dat de wanden na deze handeling al vrij glad zijn zullen er her en der nog kleine oneffenheden als spaanslagen en aanzetten waarneembaar kunnen zijn. Om de wand echt volledig schilderklaar te maken is de laatste stap zeer belangrijk.
Schuren
Voor er gestart kan worden met schuren moet de dunpleister droog zijn, dit is altijd binnen 24 uur. Wanneer het compleet droog is kan het schuren beginnen, zodat de wanden extra glad worden. Hierna zijn de wanden klaar om geschilderd te worden. Kleine tip! Houdt altijd een fijn schuurpapier bij de hand als je gaat schilderen om een eventuele oneffenheid weg te kunnen schuren.
Hoelang moet dunpleisterwerk drogen?
Voordat er geschilderd kan worden is het belangrijk dat de dunpleister goed droog is. Maar zoals we zojuist al vermelden moet dit zelfs al voor het schuren het geval zijn. Je kan dus direct gaan schilderen na de oplevering door jouw Pleisterbaas. Al raden we altijd aan om er even 24 uur tussen te laten zitten zodat het dunpleisterwerk goed kan uitharden.
Let hierbij op factoren zoals:
Ventilatie
Temperatuur
Dunpleister nieuwbouw kosten
Tijdens het lezen van dit blog ben je her en der al iets over de kosten van dunpleister in nieuwbouw tegengekomen. Dunpleister in de nieuwbouw is een voordelige manier om jouw wanden die uiterst strakke stuc look te geven, zonder dat daar een enorme klus aan vast zit waar je heel veel tijd mee kwijt bent en die een grote troep oplevert. Dunpleister spuiten levert de mooiste egale wanden op terwijl het relatief goedkoop is in vergelijking met andere alternatieven. Maar uiteindelijk wil je natuurlijk het hele kostenplaatje precies inzichtelijk hebben. Welke prijs er gehanteerd wordt kan van diverse factoren afhangen. Denk hierbij aan het totaal aantal te dunpleisteren m2, de geleverde kwaliteit, de geleverde service en communicatie eromheen. Bij Pleisterbaas streven we ernaar dat al deze zaken meer dan op orde zijn. Wij zitten qua totale kwaliteit aan de bovenkant van de markt en qua prijsniveau in de middenmoot. Kortom, een topkwaliteit product en dienstverlening voor een eerlijk en marktconform tarief.
Dunpleister prijs per m2
Wat de dunpleister prijs per m2 is kan zoals eerder aangegeven van tal van factoren afhangen. Los daarvan begeven we ons in een vrije markt waar elke aanbieder zijn of haar eigen prijzen zelf bepaalt. Houdt er rekening mee dat de vierkante meterprijs zich doorgaans tussen de €9,- en de €15,- ex. btw. begeeft.
Wil je voor een scherpe prijs per m2 dunpleister laten aanbrengen? Doorloop geheel vrijblijvend onze tool waarin wij een eerste berekening volledig automatisch uitvoeren zonder contact te hebben gehad. Na een offerteaanvraag herberekenen wij vervolgens handmatig jouw project aan de hand van je plattegronden. Na een eventueel akkoord en met een definitieve uitvoerdatum in het vizier koppelen we jou aan een échte Pleisterbaas. Een stukadoor uit de regio die expert is in dunpleister aanbrengen. Zo heb jij hebt nergens meer omkijken naar en beschik jij voor je het weet over retestrakke nieuwbouw wanden!